زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

آیه اسرا





آيه اسراء آيه ی نخست سوره اسراء را گویند.


۱ - تعریف آیه اسراء



به آيه: «سُبْحٰانَ الَّذِي أَسْرىٰ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرٰامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى ...»؛ بر حرمت منع حاجيان از سکونت در منازل اهل مکّه - با قرار دادن درب براى منازل و مانند آن - استدلال شده است.
نحوه استدلال اين است که:
در اين آيه، به تمامى شهر مكّه، مسجد الحرام اطلاق شده است؛ زيرا معراج پیامبر اکرم صلّى اللّه عليه و آله از منزل أمّ هانی بوده است.
اين آيه به ضميمه آيه ۲۵ سوره حج، يعنى: «... وَ الْمَسْجِدِ الْحَرٰامِ الَّذِي جَعَلْنٰاهُ لِلنّٰاسِ سَوٰاءً الْعٰاكِفُ فِيهِ وَ الْبٰادِ ...»؛ که مسجد الحرام را براى همه مردم يکسان قرار داده و منع از آن را جايز ندانسته است، بر حرمت منع از سکونت در منازل اهل مکّه دلالت دارد. البته اشکالات متعدّدى بر اين استدلال شده است و قول مشهور، کراهت منع از سکونت است.
همچنين به آيه ياد شده بر حرمت ورود کافران به حرم مکّه اين گونه استدلال شده است که: پیامبر اکرم صلّى اللّه عليه و آله از حرم (شعب ابى طالب) به معراج رفت و در اين آيه بر حرم، مسجد الحرام اطلاق شده است و در آيه ۲۸ سوره توبه، يعنى: «... إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلٰا يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرٰامَ ...»؛ مشرکان از ورود به مسجد الحرام منع شده‌اند.
بنابراين، ورود کافران به مكّه حرام است.

۲ - پانویس


 
۱. اسراء(سوره۱۷)،آیه۱    
۲. حج(سوره۲۲)،آیه۲۵    
۳. جواهر الکلام، ج۲۰، ص۴۸    
۴. توبه(سوره۹)،آیه۲۸    
۵. مجمع الفائدة،ج۷، ص۵۲۰-۵۲۱.    



۳ - منبع



کتاب «فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت عليهم السلام»، ج۱ ، ص ۱۶۳؛ تالیف شده توسط جمعى از پژوهشگران زير نظر سيد محمود هاشمى شاهرودى.


رده‌های این صفحه : اسامی آیات و سور | قرآن شناسی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.